Veel üks pavlova..

Pisut erinev retsept olemasolevast. Arvan, et jään nüüd selle uue retsepti juurde, sest see on parim pavlova, mis ma saanud olen. Tegelikult tegin korraga lausa kaks pavlovat, sest oli vanaema sünnipäev ning oli vaja kõvasti tähistada. :)

Koostisosad:

6 munavalget

~250 g suhkrut

1 tl vaniljet

3 tl maisitärklist

2 tl valget veiniäädikat

Peale:

suur pakk vahukoort

1 tl vaniljet

mustikaid-punaseid sõstraid (või mida hing ihaldab)

Valmistamine:

Koksi munad ja pane munavalged puhtasse kuiva kaussi. Lisa sinna näpuotsaga soola. Vahusta munavalgeid kuniks tekivad pehmed tipud. Nüüd hakka lusikas haaval sisse mikerdama suhkrut. Samas lisa ka vanilje. Kui suhkur on mikserdatud ja munavalged on tugevas valges läikivas vahus, siis pane mikser ära. Lisa segule maisitärklis ja veiniäädikas ning sega lusikaga ettevaatlikult segamini.

Kummuta segu ettevaatlikult küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja vormi sellest ilus ümmargune paks koogipõhi. (Nipp, et paber koledamal kombel ei liiguks, tegin sama pavlovaseguse lusikaga tutsu teisele poole paberit, et see plaadi külge kinni kleepuks. Kõrbema see ei lähe!)

Pane kook eelsoojendatud 160 kraadisesse ahju ja keera koheselt ahi 120 kraadi juurde ning lase koogil küpseda 1,5 tundi. Ära vahepeal ust ava!!! Minul oli ahjus korraga kaks pavlovat, seega kasutasin pöördõhku ja pikendasin 5-10 minutit küpsemisaega.

Kui küpsetusaeg on läbi, tee ahjuuks irvakile ja lase tal vähemalt 4 tundi koos ahjuga jahtuda. (Mina tegin põhja valmis eelneval õhtul ja jätsingi selle avatud uksega ööseks ahju.) Kui kook pealt praguneb, siis see näitab, et kõik on korras. Pavlova peab tulema pealt krõbe ja murenev, aga seest pisut nätkse ja vahuline nagu vahukomm.

Kaunistamiseks mikserda vahukoor koos vaniljega vahuks. (mina suhkrut ei lisanud, sest põhi on juba piisavalt magus, aga suurematel magusasõpradel võib siin ka suhkrut vaja minna).

Vahetult enne serveerimist kummuta vahukoor pavlova põhjale ja jaota see ühtlaselt. Lisa peale hapukaid marju – seekord siis värselt põõsast tulnud punased sõstrad ning maruhead mustikad.

Serveeri koos musta kohviga.

Pariisi maitseid

Käisime gastronautidega juuli alguses Pariisi kaemas. Selle paaripäevase reisi jooksul suutsime ära näha peamised vaatamisväärsused ning mekkida erinevaid tänavakohvikuid.. ja veine…….

Soe kitsejuustusalat

Mmmmma armastan kitsejuustu

Mõlemad olid päris head. Muidugi oli salat ise kohati kurvalt närtsinud… :(

Prantsuse sibulasupp

Enne Pariisist lahkumist tuli ära maitsta üks korralik prantsuse sibulasupp.. ning nüüd on isu seda ise järgi teha…

Skandinaaviasalat, vaatega Eiffeli tornile..

Pärast tunnipikkust järjekorda Eiffeli torni ja peale tornis kõõlumist ning tunniajalist paadisõitu Seine’l, kulus ära üks pisike eine. Võtsime siis salatid ja meesrahvas kanafilee. Salati kohta aga ütleks seukest asja, et igatahes mina ei saanud salati kooslusest palju aru. Väga segane ja lõppkokkuvõttes päris maitsetu.

Kanafilee friikartulitega..

Mõnus vürtsikas tandoorikana.. Taustaks oli meil Montparnasse’i torn.

Reisi parim söök oli vürtsikas tandoori kana. Nii head kana pole kusagil restoranis juba ammu saanud. Vürtsika krõbeda pinna all oli mahlane ja maitsev kanafilee… Yum..

Topelt-americano ;)

Ja tol hetkel polnud muud vajagi.

Suveniiridest….. Nagu korralikud gastronaudid ikka, tarisime kodumaale hulga söödavaid ja joodavaid suveniire. Hotelli juures oli meil väike toidupood, kus tõdesime tõsiasja, et Eestis on veinid ja juustud ikka väga kallid. Seal poes oli kalleim vein 7 eurot midagi senti.. ja juustud jäid kõik kahe euro piiresse. Olles kõik veini ja juustuhuvilised, siis……..

Ning mõistagi proovisime ära ka makroonid…

Vaarika, šokolaadi ja pistaatsiamaitselised makroonid

Räägu talu rukkileib

Räägu talu asub ühes imekaunis ja kavalas paigas, millest teavad ainult rukkiräägud. Nagu vanadel taludel ikka, on ka Räägu talus oma rukkileib, mis on rääkude maitse järgi ainult rukkijahust valmistet.

Koostisosad:

korralik rukkileivajuuretis

1,5 l käesooja vett

1 kilo täistera rukki lihtjahu

u 800 g – 1 kg täistera sõre rukkijahu

8 tl peent meresoola

u 200 – 250 g fariinsuhkrut

maitsestamiseks vürtsköömneid ja koriandrit

Valmistamine:

1. päev

Sega juuretis 1,5 l käesooja veega suures savimörnikus ning sega juurde nii palju täistera rukki lihtjahu, et tekiks keefiritaoline ollus. Kata mörnik toidukile ja rätikuga ning pane ööks või kauemaks sooja kohta elama. Selleks sobib hästi ka põrandaküttega põrand.

2. päev

Võta mörnikult rätik ja kile. Ollus mörnikus peaks mullitama ja eraldama spetsiifilist leivalõhna. Nüüd lisa juuretisesegule sool ja suhkur. Sega kätega. Lisa ülejäänud rukki lihtjahu ja sega. Nüüd hakka jupphaaval lisama sõredat jahu, kuniks tekib kobe leivatainas. Sõtku hoolega.

Siinkohal tuleb võtta järgmiseks leivateoks juuretist!!!

Nüüd jaga tainas kahte mörnikusse. Ühte sõtku juurde ohtralt koriandrit ja teisse ohtralt vürtsköömneid.

Jaga taignad nelja leivavormi. Kata vormid ruuduliste rätikutega ning vii need sooja kerkima. Meil kerkivad leivakesed soojal saunalaval. Ahju võib väikese tule alla teha, aga tuleb jälgida, et temperatuur väga suureks (nii umbes 40 kraadist) kõrgemaks ei kerkiks. Lase neil kerkida 2-4 tundi.

Soojenda ahi 250 kraadi juurde ja surka vormid ahju. Lase neil nii küpseda 25 minutit koos ventilaatoriga, siis keera kraad 200 kraadi juurde ning lase veel 25 minutit küpseda. Nüüd kui lõhn juba tapab, võta leivad ahjust ja mässi nad puhastesse märgadesse rätikutesse.

Nüüd on see koht, kus peaks laskma leival maha jahtuda, aga elu on näidanud, et üks soe leivake läheb kohe käiku ning manustub koos värkse võiga.

Arbuusi-metsmaasika maius igasuguste erinevate lisanditega..

Segasummasuvila-tüüpi kerge magustoit.

Koostisosad:

arbuus

metsmaasikaid

mozzarella juustu

balsamicot

musta pipar

tšillit

sidrunimahla või limoncellot

tumedat šokolaadi

 

Valmistamine:

Puhasta arbuus ja tükelda. Pane kaussi, lisa juurde metsmaasikad (võib ka külmutatud). Tükelda mozzarella peeneks ja lisa samuti kaussi. Sega. Maitsesta sörtsu balsamico, ohtra musta pipra, tšillipulbri või helvestega. Samuti võib juurde lisada sörtsu sindrunimahla või limoncellot ning ribastatud tumedat (tšilli)šokolaadi.

Lase natukene jahedas seista ja maiusta.

Feta juustuga salat

Kreeka salati moodi suvesalat stiilis: kõik tükkideks ja kaussi ning siis kõhtu. Kindlasti hää koos valge veiniga.

Koostisosad:

1 pakk fetajuustu

1 hiina kapsas v kuhi salatit

väike purk oliive

kirsstomateid

pikk kurk

suur paprika

1 suur punane sibul

balsamicot ja oliivõli

valget pipart

Valmistamine:

Kasteks sega törts balsaicot koos õli ja pipraga.

Tükelda kõik koostisosad ja sega koos kastmega kokku. Tükelda feta ning puista salatile. Samuti oliivid.

Heeringakaste

Suvesöök, eriti värskete kartulite ja tomatisalatitega.

Koostisosad:

2 pakki soolaheeringat

1 sibul

4 muna

suur pakk hapukoort

Valmistamine:

Keeda munad. Haki sibul ja heeringas ning pane kaussi. Haki ka munad ning lisa eelmistele. Sega koos hapukoorega kokku.

Lisandiks värksed kartulid ja tomatid.

Esimeste maasikate tort

Meie pere traditsiooniks on teha iga suvi esimeste maasikate valmimise puhul üks ääretult lihtne ja maitsev tort. Koostisosasid on väga vähe ning ei sisalda midagi poppi ja noortepärast.

Koos kuuma musta kohviga viib selle maitse aga kuhugi lapsepõlve suveradadele…..

 Koostisosad:

5 muna

2 dl suhkrut

1 dl jahu

1 dl tärklist

1 tl küpsetuspulbrit

400 g vahukoort

1 spl suhkrut

1 tl vaniljet

maasikaid

Valmistamine:

Munavalged vahustada kõvaks vahuks. Munakollased vahustada suhkruga helekollaseks ning segada õrnalt munavalgega. Sega omavahel jahu, tärklis ja küpsetuspulber ning sõelu see õrnalt segades munadele juurde. Vala segu tordivormi ja küpseta 200 kraadi juures 45-60 minutit, kuniks kook on kuldpruun ja keskelt tikuga testises külge ei hakka. Lase sel jahtuda.

Niikaua vahusta koor suhkru ja vaniljega. Puhasta maasikad (jäta ilusamad kaunistuseks) ja vajuta kahvliga lödiks.

Lõika jahtunud tordipõhi kolmeks ühtlaseks kihiks. Iga kiht immuta purustatud maasikatega ning osa vahukoorega. Pealmine kiht samamoodi ja lisa ülejäänud vahukoor. Kaunista vastavalt soovile. Lase tunnikene külmas imbuda.

Jaanipäeva pitsa

Sel aastal tegid pitsaameistrid jaanipäevaks taas pitsat. Muhe pärmitainas rohke katte all oli parim pisut jahtunult.

Koostisosad:

15 g pärmi

250 g sooja vett

300 g saiajahu

1/3 tk soola

oliivõli

***

tomatipasta

tükeldatud sink

tükeldatud seened

tükeldatud marineeritud küüslaugud

tükeldatud konservananass

tükeldatud jalopenjod

riivjuust

mozzarellaviilud

pitsamaitseainet

 

Valmistamine:

Sega pärm käesooja veega. Lisa juurde jahu ja sool ning lase tund aega rätiku all soojas kohas kerkida.

Nüüd vaali taigen pannile ja hõõru pealt õhukese kihi oliivõliga. Seejärel möksi peale õhuke kiht tomatipastat ning selle peale ise valitud järjekorras ülejäänud kattematerjal. Kõige peale juustud ja pitsamaitseaine. Küpseta 250 kraadi juures umbe 15-20 minutit.

Suitsulõhe

Maailma parim suitsulõhe kohaliku suitsumeistri käpast.

Koostisosad:

lõhefileed

sool

Valmistamine:

Küta suitsuahi parajaks. Aseta lõhefileed võrgule, puista soolaga üle. Pane ahju. Olenevalt kala paksusest 30-40 minutit. Suitsuahju kütmine on meeste pärusmaa, kuhu üks naisterahvas oma nina parem ei topi. Aga… tulemus on vägagi naiste mekutada. :)