Kodukootud martsipani- ja ploomitrühvlid

Martsipanitrühvlid

200 g martsipani

100 g head tumedat šokolaadi (kasutasin 70% Laimat)

röstitud metspähkleid

kaunistuseks kuivatatud jõhvikaid

Valmistamine:

Rulli tükike martsipani ümber pähkli ilusaks kuulikeseks. Sulata šokolaad veevannil ja kasta martsipanikuulid šokolaadi. Tõsta ettevaatlikult kahvli peal välja ja lase üleliigsel šokolaadil (mis asi on üleliigne šokolaad? :p) ära nõrguda. Aseta fooliumiga kaetud pinnale tahenema ja kaunista kuivatatud jõhvikatega. Hoia serveerimiseni külmkapis.

Ploomitrühvlid

kuivatatud ploome

mandleid

100 g head tumedat šokolaadi

Valmistamine:

Sutska igasse ploomi üks mandel.  Sulata šokolaad veevannil ja kasta martsipanikuulid šokolaadi. Tõsta ettevaatlikult kahvli peal välja ja lase üleliigsel šokolaadil ära nõrguda. Aseta fooliumiga kaetud pinnale tahenema. Hoia serveerimiseni külmkapis.

Maitsev ahjuõun

Koostisosad:

küpsetatavaid õunu (näiteks antonovkad)

kuivatatud viigimarju

kuivatatud jõhvikaid

martsipani

törts kohvikoort

 

Valmistamine:

Eemalda õuntelt südamikud, nii et põhi jääks terveks ja keskele tekiks auk. Aseta õunad auk ülespoole ahjuvormi.

Tükelda viigimarjad väiksemaks ja riivi martsipan. Sega need jõhvikate ja kohvikoorega ühtlaseks massiks. Täida seguga õunad.

Küpseta 200 kraadi juures umbes 30 min (kuni õunad on pehmed). Serveeri koos vanilje jogurti, kreeka jogurti või vaniljejäätisega.

Tume šokolaadikook

Tegime esimest korda ehtsat šokolaadikooki ja peaks ütlema, et see tuli super-super-superhea.

Koostisosad:

200g võid

1-1,5 dl suhkrut

2 tl vaniljesuhkrut

250 g tumedat šokolaadi

4 muna

2 tl küpsetuspulbrit

3 dl jahu

1/2 tl soola

2 dl piima

(kakao)

Valmistamine:

Sulata tükeldatud šokolaad ja või potis. Võta pott tulelt ja vispelda ükshaaval kiiresti šokolaadi segu sisse munad. Seejärel sega juurde piim ja suhkrut.

Sega eraldi kokku jahu, sool, küpsetuspulber ja vaniljesuhkrut ning sõelu need šokolaadisegusse. Vala segu lahtikäivasse võiga määritud ja kakaoga ülepuistatud koogivormi.

Küpseta 175 kraadi juures umbes 35-40 minutit. Serveeri hea kuuma kohviga. Või soovi korral külma vaniljejäätisega. Löö hambad sisse.

Beseeunelm õuntega

Kiire koogiamps, mille kõik väga heaks kiitsid ja poetort jäeti üldse tahaplaanile. :)

Koostisosad:

2 õhukest beseepõhja (mitte pavlova)

400 g vahukoort

antonovkaid või muid häid küpsetusõunu

demerara suhkrut

mõnda vürtsikat maitseainet (nt chilly explosion)

Valmistamine:

Puhasta ja tükelda õunad. Viska nad potti ja lisa pisut vett ja maitse järgi suhkrut ja maitseaineid. Keeda kuniks õunad on pehmed ja osaliselt moosiks muutunud.

Vahusta vahukoor vaniljega.

Pane üks beseepõhi koogialusele, kata see õunamoosiga ja seejärel poole vahukoorega. Aseta peale teine põhi ning uuesti moos ja vahukoor. Kaunista ning lase tunnike maitsestuda. Meki koos hea musta kohviga.

Maasikasalsa

Kastmeks lihatoitude juurde..

Koostisosad:

1 l maasikaid

1/2 punast sibulat

2 spl sidrunimahla

1 spl oliivõli

2 spl demerara suhkrut

peterselli

Cayenne’i pipart

soola

musta pipart

 

Valmistamine:

Tükelda maasikad peenemaks, haki sibul. Sega ülejäänud ainetega ja maitsesta soola ning pipraga. Lase vähemalt tunnikene külmas maitsestuda.

Salvei ja peekoniga kanarull

Salvei hõrk maitse ja peekoni mahlasus ning soolakus teevad selle roa imeheaks.

Koostisosad:

kanafileed

salveilehed

toorsuitsupeekon (õhukesed ribad)

sool

pipar

Valmistamine:

Lõika kanafilee poole õhemaks ning tambi natukene ühtlasemaks. Raputa peale soola ja pipart ning pane kaks salveilehte. Keera kanafilee rulli ning selle ümber keera peekoniviil. Kinnita kokteilitikuga.

Küpseta rullikesi 200 kraadi juures umbes pool tundi.

Gluteenivabad šokolaadimuffinid

Tegime selle nami-nami retsepti järgi gluteenivabasid muffineid.. Maiustaja sõnul tulid need väga maitsvad ja gluteenivaba jahu kohta olevat maitsenud kui päris.

Koostisosad:

2 muna

124 g fariinsuhkrut

135 g gluteenivaba koogijahu (Schär)

3 spl kakaopulbrit (suhkruta)

1,5 tl küpsetuspulbrit

2 tl vaniljet

150 g hapukoort

50 g võid

100 g laisalt hakitud head tumedat šokolaadi

Valmistamine:

Sulata või ja jäta jahtuma. Vahusta munad fariinsuhkruga kohevaks. Seejärel sega kõik kuivained omavahel. Nüüd sega munavahu hulka vaheldumisi hapukoor, sulatatud või ja kuivained. Ära liiga piinlikult segi klopi. Lõpuks lisa šokolaad.

Jaota tainas muffinivormidesse. Ning küpseta 200 kraadi juures 15-20 minutit.

(Glasuuriks sulatasin pisut valget šokolaadi, kuhu lisasin törtsu hapukoort.)

Kamavaht

Suvine rahvuslik maius.. või siis natukene uhkem kama.

Koostisosad:

500 g maitsestamata jogurtit

4 dl vahukoort

4 spl suhkrut

6 spl kamajahu

Valmistamine:

Vahusta koor suhkruga ning sega jogurtiga. Lisa kamajahu ning sega ühtlaseks. Serveeri koos hapuka moosi või marjadega.

Munakollastehävitamisejäätis

Pikk lohisev nimi niinimetatet jäätise jaoks, mille tegemine tugines vajadusele hävitada tosin munakollast, mis pavlovatest üle jäid. Igatahes siukene improviss jäätis, mis mekib tegelikult väga hea (noh, rammusad asjad on ju tegelt hääd.) See magustoit ei pretendeeri ehtsaks klassikaliseks jäätiseks, aga kindlasti on parem kui poejäätised.

Koostisosad:

u 12 munakollast

maitse järgi suhkrut 1-2 dl siis

2 tl vaniljet

suur pakk vahukoort

šokolaaditükke

Valmistamine:

Vahusta munakollased koos suhkru ja vaniljega paksuks koogel-moogeliks.

Teises kausis vahusta vahukoor. Nüüd sega munakollased ja vahukoor lusikaga ettevaatlikult kokku. Lisa tükeldatud tume šokolaad. Pane segu kaussi/vormi ning sutska see sügavkülma. Järgmisel päeval võid otsast närima hakata. :)

Kukeseene-merevaigukaste

Seenehulludele kohaselt tuleb vähemalt kord kukeseene hooaja jooksul teha kukeseenekastet. Seekord tegime klassikalise kastme asemel pisut teistsugust, mis tuli väga maitsev ning kosutas hästi seeneliste väsinud konte. :)

Koostisosad:

kukeseened

sibul

või

tomatid

1 tops merevaiku

piima

tilli

Valmistamine:

Mine metsa ja korja üks pannijagu kukeseeni. Puhasta need ja tee suuremad seened pisut väiksemaks. Tükelda sibul ning kuumuta võiga klaasjaks. Seejärel lisa seened ning prae seeni kuni need suurema osa oma veest kaotavad. Seejärel lisa paar tükeldatud värsket tomatit ning prae kergelt. Nüüd lisa kastmejagu piima ning topsitäis vanad head merevaiku. Sega läbi ning lase paar minutit keeda, kuni kaste pisut pakseneb. Serveerimiseks raputa peale hakitud värsket tilli või rohelisi sibulapealseid. Serveeri koos värske kartuli ja hea salatiga.