Jõulumekine porgandikook

Tegime kursusel ühte ülimaitsvat porgandikooki, mis arvatavasti platseerub ka jõululauale. Hea vürtsine ja samas õrn ning kerge, mida rikastab rammus mascarpone-vahukoorekreem koos krõmpsuvate pähklitega.

 

Koostisosad (pool ahjuplaati):

2 muna

2 dl suhkrut (rafineerimata)

1 dl õli

näpuotsatäis soola

0,5 tl kardemoni (võib ka rohkem)

maitse järgi piparkoogimaitseainet või 1 tl kaneeli

1 tl vaniljesuhkrut

pisut riivitud apelsini koort (üle ei maksaks pingutada)

poole apelsini mahl

3 dl peenelt riivitud porgandit

2 dl (täistera) jahu

1,5 tl küpsetuspulbrit

***

125 g mascarponet

2 dl rõõska koort

3 tl suhkrut

poole apelsini mahl

kuival pannil röstitud kreeka pähkleid

Valmistamine:

Võta üks kausike ja sega seal kokku jahu ja küpsetuspulber. Teises suuremas kausis vahusta munad suhkruga kohevaks, lisa maitseained ja õli ning riivitud porgandid. Sega.

Lisa seejärel ka kuivained ja sega kergelt ühtlaseks taignaks. Kata ahjuplaat paberiga või määri vorm korralikult võiga ning küpseta seda 175 kraadi juures 30 min – 1 h (oleneb koogi paksusest). Jahuta kook maha.

Katteks mikserda mascaprone suhkruga kohevaks ja seejärel lisa mikserdamise käigus vahukoor. Vahusta uuesti kohevaks kreemiks ja maitsesta apelsinimahlaga.

Kata jahtunud kook kreemiga ja kata pähklipuruga.

(Uurisin ka, et nisujahu võib edukalt asendada näiteks kaera- või riisijahuga või jahvatatud pähklitega (mandlijahuga).)

Mascarponekook šokolaadiga

Sokolaadisõbra juustukook.

Koostisosad:

225 g Digestive küpsiseid
60 g void
60 g tumedat šokolaadi
2 mune
1 dl suhkrut
250 g mascarpone
2 dl vahukoort
50 g tumedat šokolaadi
4 spl kakaopulbrit
1 dl mandlilaaste

Valmistamine:

Purusta küpsised peeneks jahuks. Sulata kastrulis või ja šokolaad, sega ühtlaseks ja vala purustatud küpsistele. Sega ühtlaseks ja vooderda puruga 24 cm läbimõõduga küpsetuspaberiga vooderdatud lahtikäiva koogivormi põhi ja servad 4 cm kõrguselt. Täidise tegemiseks eralda munakollased -valgetest. Vahusta munakollased ja suhkur heledaks vahuks. Vispelda teises kausis ühtlaseks mascarpone ja vahustamata koor. Lisa mass munakollasevahule. Lisa ka hakitud šokolaad, sõelutud kakao, mandlijahu ning sega ühtlaseks. Kõige lõpuks lisa mitmes jaos tugevaks vahuks vahustatud munavalged. Vala segu põhjale ja küpseta 175-kraadises ahjus 45 minutit. Jahuta ja serveeri toatemperatuuril.

image

Kalkunirullid kitsejuustu, ürtide ja pähklitega

Hästi maitsev pidulik roog.

Koostisosad:

Kalkunifileed
Sarapuupähkleid
Kitse toorjuust (mitte hallitusjuust)
Salvei
Petersell
Sool
Pipar

Valmistamine:

Lõika fileed väiksemaks ja tambi õhemaks. Raputa igale fileele peale soola ja pipart ning määri korralik kiht kitsejuustu. Raputa juustule hakitud salveilehed ja petersell ning purustatud sarapuupähklid. Nüüd keera filee kenasti rulli ja kinnita hambatikuga.

Pruunista rullid pannil ja seejärel küpseta ahjus 200 kraadi juures umbes 15 minutit.

image

Caesari salat

Selline nagu päris.

Koostisosad (4-6 portsu):

4 viilu röstsaia

~1,5 tl oliivõli

2-3 küüslauguküünt

4-6 anšoovisefileed

poole sidruni mahl

pisut suhkrut ja vajadusel soola

1 tl Worcestershire kastet

2 toasooja munakollast

1 punt rooma salatit

50 g riivitud parmesani

lisandiks sidrunine ja vürtsikas kanafilee

Valmistamine:

Lõika saiaviilud kuubikuteks. Maitsesta õli küüslauguga ja sega see saiakuubikutega. Aseta ahjuplaadile ning küpseta 200 kraadises ahjus kuni need on kuldpruunid.

Purusta küüslauk ja anšoovised ühtlaseks pastaks ning vala see suuremasse kaussi, lisa sinna sidrunimahl ja Worcestershire kate. Sega hulka munakollased ja peene nirena oliivõli ning vahusta kohevaks kastmeks kokku.

Rebi kastme sisse suupärased salatitpkid ja sega nii, et lehed oleks kastmega kaetud (ei maksa liialt palju kastet panna)

Lisa parmesan ja krutoonid ning serveeri. Kaunista veel parmesani ja lisandiga.

Profitroolid ja paar ideed maitsvaks täidiseks

 Koostisosad (ühe pannitäie jagu):

1 1/2 klaasi vett

75 g võid

1/2 tl soola

180 g jahu

3 – 4 muna

Valmistamine:

Mõõda vesi, või ja soola potti ja kuumuta kuni või sulab ja segu läheb korraks keema. Võta pott tulelt ja klopi kohe sisse kogu jahu, kuni tekib ühtlane kollane segu, mis poti küljest lahti lööb. Lase segul jahtuda umbes 60 kraadini ning klopi või mikserda ükshaaval segusse munad. Segu peab jääma läikiv ja ühtlane ja piisavalt paks, et küpsetised pannile pritsituna kuju hoiaks.

Nüüd pritsi küpsetuspaberiga kaetud ahjupannile tordipritsi abil väikesed kuhjakesed. Märja sõrmega suru alla teravad tipud, et need kõrbema ei läheks.

Küpseta 220 kraadi juures umbes 15 minutit ja siis 200 kraadi juures veel umbes 15-20 minutit. NB! Kui tahad teha kahte plaaditäit, siis soovitan neid eraldi küpsetada. NB! Ära ava küpsemise aeg ahjuust!

Valmis profitroolid peaksid olema õhuliseks kerkinud ja krõbeda põhjaga kuldkollased nunnud.

Ja nüüd paar täidiseideed:

1) Sega pakk riivjuustu paari pressitud küüslauguküüne, paari supilusikatäie majoneesiga. Maitsesta soola, musta pipra ja paprikapulbriga.

2) Sega hapukoore sisse üks avokaado, sinihallitusjuustu ja maitsesta soola ja pipra ning törtsu laimimahlaga.

3) Sega omavahel tükeldatud päikesekuivatatud tomatid, peenestatud basiilik ja fetajuust. Võid törtsu hapukoorega pehmendada.

Infoks veel.. Sama retsepti järgi saab teha ka gluteenivabast jahust (Schär Mix C koogijahu) väga armsaid profitroole. Ainus hetk, mida peaks peale passima on see, et võib-olla läheb vaja üks muna rohkem.

Mädarõika mekiga seentega täidetud singirullid

Natukene teistmoodi singirullid tavapärase juustu-küüslaugu täidise asemel.

Koostisosad:

1 pakk mädarõika maitselist toorjuustu

1 karp šampinjone

soola

musta pipart

suurem sibul

Valmistamine:

Haki sibul peeteks ja tükelda seened. Prae sibul ja seened koos ohtra soola ja pipraga küpseks. Jahuta need ja haki veel peenemaks. Sega need toorjuustuga.

Keera segu õhukeste singiviilude sisse rullideks. Lase pisut seista ja maitsestuda.

Tomati-mozzarellasalat

Koostisosad:

1 kera mozzarellat

1-2 tomatit

mõned lehed basiilikut

balsamicokaste

Valmistamine:

Viiluta mozzarella ja tomatid ning aseta need vaheldumisi basiilikulehtedega kandikule. Nirista peale balsamicokastet. Lihtsuses peitub võlu!