Vanavanaema Liisi kanasupp

Minu lemmiksupiks on täiesti traditsiooniline kanasupp klimpidega a la minu vanavanaema Liisi. Olen nii kurb, et olin nõnna väike, kui ta pilvedele puhkama läks ning temaga praktiliselt ei kohtunudki, kuid tunnen, et ta on kusagil olemas ning valvab meie üle. Olen tema kohta nii palju lugusid kuulnud ning alati kui hing on haige või elu tundub raske, siis mõtlen tema peale ning hakkab kohe kergem.

Ja siis teen seda suppi ka.

Koostisosad (kogus: “sajale venelasele”):

1 terve kana/broiler

umbes 13 kartulit

2 suurt porgandit

4 l vett

soola

maitserohelist (tilli, peterselli)

Klimbid:

nisujahu

1 muna

soola

valget pipart

Valmistamine:

Pane kana veega suurde potti keema. Korja keemise alguses kogunev vaht ära. Peale vahu ära korjamist lisa suppi puhastatud ja tükeldatud porgandid ja lase sel tasasel tulel tund aega keeda. Seejärel võta umbes kulbitäis või rohkem kanasupipuljongit hilisemaks klimbitarbeks kõrvale ja lase sel jahtuda. Lisa supile puhastatud ja tükeldatud kartulid ja maitsesta supp soolaga. Maitse!

Vahepeal tee valmis klimbitainas – sega jahtunud puljong ühe munaga, maitsesta soola ja valge pipraga ning lisa jahu, kuniks segu on parajalt paks ja veniv. Tõenäoliselt on siis juba aeg klimpide tegemiseks ka – selleks kummuta lusikas haaval klimbitainast keevasse suppi. Tähele tasuks panna, et kaks klimpi ei läeks korraga ühte kohta, siis klimbid võivad kokku sulada ja muutuda liialt suureks. Keeda suppi veel nii kaua, et kartulid oleks pehmed ja klimbid kerkinud. Vahepeal võid lisada ka maitserohelised – peterselli ja tilli ning igaks juhuks veel maitset kontrollida. Vajadusel lisa soola.

Serveerimiseks tõsta suurele taldrikule kana. Kõrvale pane kahvlid ja soolatoosi. Supi kõrvale on sealt mõnus kanaliha nokkida. :)

Kui tahad head puljongit – lase kanal supis keemise lõpuni olla, kui aga head kana – võta kana natukene enne keetmise lõppu välja. :)

One thought on “Vanavanaema Liisi kanasupp

Leave a Reply