Jõulupraad a la minu ema :)

Igal jõululaupäeval on ema küpsetanud terve päeva seapraadi. Alati on meil olnud suur 5-7 kilone praetükk ja ausalt öeldes on iga kord tegemine mõneti ajaliselt ja temperatuuriliselt erinenud, aga selline timmimine tuleb kogemusega. Sestap ei ole mul ka täpset retsepti. Aga NB! Vesi ei tohi ahjupannilt kunagi kaduda ja ei tohi unustada kastmist.
Koostisosad:
1 suur (päris mitme kilone) sea praetükk
soola
pipart
kuuma vett



Valmistamine:

Pane praetükk ahjuplaadile/muule nõule kamar allapoole. Kata ahjuplaadi põhi veega. Küpseta põssat 200+ kraadi juures umbes pool tundi. Nüüd võta praad ahjust välja ja keera kamarapool üles. Terava noaga lõika kamar ruuduliseks. Hõõru põssat igast küljest ja ka kamara pealt ohtra soola-pipra seguga. Kontrolli, et pannil oleks vett. Pane põssa ahju tagasi.

Olenevalt lihatüki suurusest prae põrsast 200 kraadi juures edasi, kuniks kamar tundub pealt pruuniks läinud ja krõbedaks (ajavahemik võib olla pool tundi kuni tund aega). Siis vähenda temperatuuri vähelhaaval kuni umbes 100 kraadini. Aeg-ajalt pannileemega kastes ja vett lisades küpseta praadi iga kilo kohta tund aega (kokku umbes iga kilo kohta tund + üks tund juurde). Mida kauem on liha madalas temperatuuris, seda mahlasem see jääb. Kasutada võib ka liha sisetemperatuuri mõõdikut. Küpse prae sisetemperatuur on 70 kraadi.
Serveeri kapsaste ja keedukartulitega.

Leave a Reply