Piparkoogid

Eelmisel nädalal miksisin kokku ühe piparkoogitaigna. Pisut omapärase, sest kasutasin gluteenivaba jahu, mis koosnes suuremalt jaolt tatrajahust ja tatrahelvestest ning vähendatud gluteenisisaldusega nisujahust. Maitsel igatahes mittemingisugust vahet ei ole. Maitseained taignas asendasin oma sügavast laiskusest ja poe varustatusest mõjutatuna piparkoogimaitseainega, mida oleks tegelikult võin ka tsutt rohkem panna. Valmis küpsised olid küll piprased ja maitsesid õiged, aga samas hästi õhulised ja võib-olla ka natukene õrnad, kuigi ükski käes ei lagunenud, vaid lihtsalt sulas suus nagu šokolaad. Kodus olnud meessoost isikud kiitsid piparkoogid heaks ja jõulumuusika saatel lasid heal maitsta.

Koostisosad:

Taigen:

5 1/2 dl jahu
1 tl söögisoodat
1 kanamuna
100g võid
1 dl tumedat siirupit
1 dl suhkrut
1/4 tl soola
1/2 tl vürtspipart
1/2 tl jahvatatud nelki
1 tl ingveripulbrit
2 tl kaneeli

Glasuur:

3-4 dl tuhksuhkrut munavalge kohta
paar tilka sidrunimahla
punaseks glasuuriks tilk peedimahla


Valmistamine:

Pane potti siirup, suhkur ja maitseained ning kuumuta segu madalal temperatuuril pidevalt segades. Lase segul korraks keema tõusta ning seejärel pisut jahtuda. Pooleldi jahtunud segule lisa või ja kanamuna ning sega hoolega. Siis on aeg jahu käes, mis on eelnevalt soodaga korralikult segi aetud. Jahu läheb palju ja segamine on üpris raske, aga siiski tehtav. Niisiis, tainas on valmis. Mätsi taignapäts toidukilesse ja pane vähemalt kolmeks tunniks külmkappi. Minul oli see seal nädala.

Küpsetamiseks soojenda praeahi 200 kraadi juurde. Pane tööpinnale pisut jahu ja vaali taigen õhukeseks kihiks ja vormi sealt piparkoogivormide või muu säärase abil meeldivad kujundid. Kui oled need õnnelikult küpsetuspaberiga ahjuplaadile saanud, siis küpseta neid umbes 5 minutit. Kauemaks jättes hakkab ahjust tulema teatavat aroomi, mis ütleb, et küpsised on üleliia valmis. ;)

Glasuuriks vahusta munavalged tugevaks vahuks ja sega sinna tuhksuhkrut ning paar tilka värskelt pressitud sidrunimahla. Värvi osa segust vastavalt soovile. Mina tegin roosat segu paari tilga punase peedi mahlaga. Kaunista piparkoogid kas kilekoti või küpsetuspaberist valmistatud torbiku abil.

Ilusat advendiaega! :)

Leave a Reply