Kala-kartuli-sibula vorm Signe Kivi moodi,

See on minu lemmiksöök. Olen juba ammu plaaninud selle ülimaitsva vormiroa siia blogisse üles märkida, aga millegipärast hakkab kahvel enne toitu suhu pistma, kui suudan pildikese üles klõpsida. Ka täna oleks äärepealt nii läinud.

 

Retsepti vuristas Signe Kivi ühes Terevisiooni saates kunagi ette. Au temale, et ta midagi nii isuäratavat on välja mõelnud.

Koostisosad:

umbes 15-20 kartulit
2-3 keskmist sibulat
3 pakki puhastatud vürstikilufileesid
pakk riivitud juustu
pakk keetmist kannatavat hapukoort (NB! erikuradi hea on nn kolme-juustu-koorega, Valio toode)
kalakastet (fish sauce – hiina-jaapani-ugri-mugri poeletilt. NB! kalakaste ei ole austrikaste. ;))
sidrunipipart
tüümiani
tilli
natukene toiduõli

serveerimiseks sidrunit


Valmistamine:

Koori kartulid ja viiluta need. Et oleks kindel, et oled piisava koguse kartuleid saanud, võid viilakatega vorm korraks täita. Kui vorm on neid täis, siis on söögiks piisav kogus olemas. Koori sibul ja viiluta ketasteks. Haki till ja tüümian peeneks.

Tõsta kartulid potti ja lase nad korraks keema – see tagab vormi parema küpsemise. Ja nüüd ka hetk panna ahi sooja 200-250 kraadi juurde. Ise panin 225 kraadi ehk kuldse kesktee. :)

Nüüd on aeg kõige põnevamaks tegevuseks – vormi täitmine. Selleks määri vorm kõigepealt oliivõliga ja aseta sinna esimene kiht kartuleid. Seejärel kata kartulid poolte kiludega ja piserda kergelt kalakastmega. Kalakastmel ei ole küll kõige meeldivam aroom, aga see on siin retsepti juures väga tähtis komponent ja seda ei tohi ära jätta. Siis pane kiludele sibulakettaid peale – täpselt niipalju, kui sul sibulasoolikat on. Siis sidrunipipart ja peeneks hakitud rohelised – tilli ja tüümiani. Ja siis peaagu pool riivjuustu kogusest ning kalla üle poole koorega.

Seejärel jälle kartulid, kilud, kalakaste, sibul, sidrunipipar ja rohelised. Ning siis uuesti kartulikiht ja ülejäänud koor.

Nüüd pane vormile kaas peale või kata hõbepaberiga ning pista see ahju. Küpseta vormi 45 minutit ning siis võta see korraks ahjust välja. Eemalda kaas ja kata kartulid alles jäänud juustuga. Alanda ahju temperatuuri 50 kraadi võrra ja küpseta vormi edasi veel 15 minutit.

Serveerida suure kuhjana ning pigistada peale sidrunit.

 

2 thoughts on “Kala-kartuli-sibula vorm Signe Kivi moodi,

  1. kui vürtsikilu asendada anšoovistega, siis ka peaks töötama??siin nimelt pole vürtsikilu saada.

  2. Võiks toimida. Kas on ka miskeid vürtsiseid anšooviseid? :) Tasub igatahes proovida. Ma viskaksin sel juhul anšoovistele natukene vürtse või siis vähemalt pipart peale. Aga ära mittemingil juhul jäta kalakastet välja, see annab head maitset ja soolasust.Vürtsikilude tegemise retsept muidu siin koos maitseainetega:http://www.toidutare.ee/termin.php?id=523

Leave a Reply