Talvesalat

Natukene teistmoodi kapsasalat..

kapsasalat

Koostisosad:

1 pea jääsalatit

kimp rediseid

viilakas peakapsast

suur punt peterselli

1 banaan

1 spl sidrunimahla

1/2 tl ürdisoola

2 spl oliivõli

Valmistamine:

Peenesta salat ja petersell, haki kapsas ja redised. Tükelda banaan ning sega koostisosad omavahel. Kastmeks sega sidrunimahl ja õli ning ürdisool. Lisa salatile.

Vürtsikas apelsinisalat

Hea lisand kala- või liharoogadele.

Koostisosad:

4 apelsini

1 pott basiilikut

2-3 sellerivart

1 dl purustatud kreeka pähkleid

3 spl kreeka pähkli õli

1 spl sidrunimahla või palsamiäädikat

1/s spl magusat tšillikastet

soola

pipart

Valmistamine:

Haki apelsinid, sellerivarred ja peenesta basiilik. Sega need eelnevalt kokku segatud kastmeainete ja maitseainetega. Raputa peale purustatud kreeka pähklid.

apelsinisalat

Tsaari pasha

pasha

Koostisosad:

250 g võid
1 kg kohupiima

5 tk muna

4 dl suhkrut
4 dl hapukoort

2 tl vanillisuhkrut
1 dl hakitud mandleid
1 dl rosinaid

Valmistamine:

Sulata potis või. Lisa kohupiim, hapukoor ja lahtiklopitud munad. Kuumuta segu keemiseni kogu aeg põhjast segades. Võta pott tulelt, lisa suhkur, vaniljesuhkur, hakitud mandlid ja rosinad. Sega, kuni suhkur on sulanud. Vala pashavormi või marliga kaetud sõelale ja jäta vähemalt üheks ööks külmkappi nõrguma, veel parem ööpäevaks. Vala vormist välja ja kaunista.

Avokaadovõie

Samuti hea “plöks”, mida serveerida suupistena.

avokaadoploks

Koostisosad:

50 g võid

1 küps avokaado

1 tl sidrunimahla

soola

1/2 tl hakitud küüslauku

Valmistamine:

Purusta avokaado kahvliga peenemaks ning klopi või ja teiste koostisosadega ühtlasemaks ja pisut vahule. Serveeri koos soolalõhe või -forelliga.

Rukkileivaampsud peedi-mädarõikatäidisega

Väga hea hõrk amps!

peedileivakas

Koostisosad:

Rukkileivatšipsid

Mõned keedetud riivitud peedid

Mädarõigast

Pisut soola

Valmistamine:

Sega riivitud peedid mädarõikaga ja maitsesta vajadusel soolaga. Kui palju midagi vaja läheb, oleneb kogusest ja maitsest. Mädarõikaga ei maksaks koonerdada.

Pane lusikake täidist leivatšipsi sisse ja kaunista vastavalt tujule.

Ahjukilud

Viimase aja üks lemmiktoite on hääd krõmpsuvad ahjukilud.

Koostisosad:

Värsked puhastatud kilu
Sool
Pipar
Oliivõli

Valmistamine:

Lao kilud ahjupannile. Raputa peal kenake kogus soola ja pipart ning nirista üle peene oliivõli nirega. Küpseta 200 kraadi juures, kuniks kalad on head krõmpsud. Pista põske!

image

Seašnitsel

Kursusel õppisime teha  šnitslit. Igaks juhuks panen retsepti ka siia, kui kunagi peaks tekkima vajadus selle järgi.

Koostisosad:

300 g sea välisfileed

2 muna

5 saiaviilu

õli

võid

soola ja musta pipart

serveerimiseks sidrunit ja peterselli

 

Valmistamine:

Küpseta saiaviilud 150 kraadises ahjus krõbedaks ja purusta köögikombainis peeneks. Lõika seafileest umbes sentimeetri paksused viilud ning vasarada hästi õhukeseks. Maitsesta pipraga.

Klopi munad sügavas taldrikus lahti ja maitsesta need soolaga.

Alusta praadimist nii, et kõigepealt paneeri õhukesed lihaviilud jahus, seejärel kasta ükshaaval munasse ja siis riivsaia. Prae mõõdukal kuumuses või ja õlisegus mõlemalt poolt kuldpruuniks. Peale igat praadimist puhasta pann ja pane uus rasvaine.

Serveeri sidrunilõikudega, mis liha maitset mahendab. Raputa peale hakitud peterselli.

Chilli con carne – midagi särtsusõpradele

Ei vaja vist sissejuhatust. Epic..

Koostisosad:

1 mugulsibul

1-3 küüslauguküünt

1-rohkem paprikat

1 tšillipaprika

250 g loomahakkliha

3 – 4 spl chilli con carne maitseainesegu (puudumisel kindlasti musta pipart ja vürtsköömneid)

400 g purustatud tomateid

400 g punaseid konservube

värsket peterselli või koriandrit

Valmistamine:

Koori ja haki sibulad ja küüslaugud peeneks. Poolita tšilli ja eemalda seemned ning tükelda peenikesteks ribadeks. Tükelda paprikad kolmnurgakesteks. Kuumuta pann ja lisa õli, siis küüslauk ja sibul ning siis kui need on poolpehmed lisa juurde osade kaupa hakkliha. Kui liha hakkab kaotama roosakat värvust, lisa sool ja maitseained ning sega hästi läbi. Lisa paprika ja sega. Vala juurde tomatikonserv ja hauta kuni liha pehmeneb. Vajadusel paranda maitsestust. Enne serveerimist lisa leemest nõrutatud ja loputatud oad ning hakitud maitseroheline.

Serveeri näiteks riisiga või tortillachipsidega. Võib lisada ka näiteks serveeringul juustu või hapukoort.

Lapi juust murakamoosiga

Niinimetatud “kiuksujuust” murakamoosiga on suurepärane, kui see on ahjus koos koore ja ohtra kaneeliga mõnusalt ülessoojendatud. Sobib ka hästi jõululauale magusroaks.

Koostisosad:

2 poolikut Lapimaa juustu (Lapi leibjuust/Ahja juust)

kaneeli

väike pakk vahukoort või kohvikoort

murakamoosi

Valmistamine:

Aseta juustupoolikud ümmargusse ahjuvormi ja lõika natukene viiludeks. Vala peale koor ja puista üle kaneeliga.

Küpseta 200 kraadi juures umbes 15 minutit.

Serveeri soojalt koos murakamoosiga. Äärmisel juhul sobib ka vaarikamoosiga.