Toorjuustu glasuuriga pidusai

Eilne lumesadu tekitas pisukest jõulumeeleolu ja seega kolasin natukene oma fotoarhiivide detsembrikuu kaustades ringi. Leidsin pildid ühest iga-aastasest traditsioonist – toorjuustu glasuuriga pidusaiast. See on küpsetis, mille teeme igal aastal vana-aasta õhtuks ja on saavutanud oma tuntust ka väljaspool perekonda. Retsept on pärit kuskilt, ei mäleta täpselt kus kohast. Pärmitaigna tegemisel kasutan muidugi väikseid omapäraseid nippe, mida siinkohal ei avalikusta. Kokasaladused. ;) Igatahes on plaan seda asja ka sel aastal teha ning siis postitan kindlasti ka uued pildid ja paremad kommentaarid. Aga talvise küpsetamishooaja alguseks siis kahe aasta tagune kringlike:
Koostisosad:
Pärmitainas:
50g pärmi
5dl piima
1 tl soola
2dl suhkrut
1tl vanijesuhkrut
16dl nisujahu
200g pehmet võid (mitte margariini)
Täidis:
100g võid (mitte margariini)
2dl fariinsuhkrut
3spl kaneeli
Glasuur:
100g maitsestamata toorjuustu (olen kasutanud Philadelphiat)
100g võid (mitte margariini :))
1dl suhkrut
1tl vanillisuhkrut
2spl piima
1/2dl vahtrasiirupit (naturaalset)
3spl sidrunimahla (värsketest sidrunitest oleks eriti hea)
Valmistamine:
Kuumuta piim potis käesoojaks. Sega hoolikalt pärm, sool, suhkur ja vanillisuhkur. Sega ettevaatlikult juurde soe piim ja jahu. Siis sõtku juurde pehme või ning jätka sõtkumist veel paar minutit, kuni tainas käte küljest lahti lööma hakkab. Pane tainas kaussi ja kata see ruudulise ;) rätikuga ning lase soojas kerkida umbes pool tundi.Nii kaua tee täidis. Selleks sega omavahel pehme või, kaneel ja fariinsuhkur. Seejärel pane ahi sooja – kuumuta kuni 200 kraadiniOtsi üles taignakauss. Sõtku tainas kenasti alla ja vala see jahuga ülepuistatud lauale. Sõtku veel natukene ja rulli õrnalt lahti. Määri lahtirullitud taignale võikreem ja keera taigen pikemast servast tihedalt rulli. Lõika rullist 5cm laiused tükid. Aseta tükid küpsetuspaberiga kaetud ahjupannile tihedalt üksteise kõrvale.

Küpseta pidusaia 25 minutit kuni see on pealt ilus kuldpruun ja köök on ülihead lõhna täis.

Glasuuri jaoks sulata või ja siisvispelda kõik komponendid väga hoolikalt kokku niiviisi, et ei jääks sisse suuri tükki. Nirista glasuur ahjust tulnud pidusaiale.

Lase saial jahtuda ja glasuuril hanguda, võta terav nuga ja lõika endale suur viilakas. Löö hambad sisse ja naudi hetkel mõnusa musta kohvi ja hea talvemuusikaga.

Leave a Reply