Räägu talu rukkileib

Räägu talu asub ühes imekaunis ja kavalas paigas, millest teavad ainult rukkiräägud. Nagu vanadel taludel ikka, on ka Räägu talus oma rukkileib, mis on rääkude maitse järgi ainult rukkijahust valmistet.

Koostisosad:

korralik rukkileivajuuretis

1,5 l käesooja vett

1 kilo täistera rukki lihtjahu

u 800 g – 1 kg täistera sõre rukkijahu

8 tl peent meresoola

u 200 – 250 g fariinsuhkrut

maitsestamiseks vürtsköömneid ja koriandrit

Valmistamine:

1. päev

Sega juuretis 1,5 l käesooja veega suures savimörnikus ning sega juurde nii palju täistera rukki lihtjahu, et tekiks keefiritaoline ollus. Kata mörnik toidukile ja rätikuga ning pane ööks või kauemaks sooja kohta elama. Selleks sobib hästi ka põrandaküttega põrand.

2. päev

Võta mörnikult rätik ja kile. Ollus mörnikus peaks mullitama ja eraldama spetsiifilist leivalõhna. Nüüd lisa juuretisesegule sool ja suhkur. Sega kätega. Lisa ülejäänud rukki lihtjahu ja sega. Nüüd hakka jupphaaval lisama sõredat jahu, kuniks tekib kobe leivatainas. Sõtku hoolega.

Siinkohal tuleb võtta järgmiseks leivateoks juuretist!!!

Nüüd jaga tainas kahte mörnikusse. Ühte sõtku juurde ohtralt koriandrit ja teisse ohtralt vürtsköömneid.

Jaga taignad nelja leivavormi. Kata vormid ruuduliste rätikutega ning vii need sooja kerkima. Meil kerkivad leivakesed soojal saunalaval. Ahju võib väikese tule alla teha, aga tuleb jälgida, et temperatuur väga suureks (nii umbes 40 kraadist) kõrgemaks ei kerkiks. Lase neil kerkida 2-4 tundi.

Soojenda ahi 250 kraadi juurde ja surka vormid ahju. Lase neil nii küpseda 25 minutit koos ventilaatoriga, siis keera kraad 200 kraadi juurde ning lase veel 25 minutit küpseda. Nüüd kui lõhn juba tapab, võta leivad ahjust ja mässi nad puhastesse märgadesse rätikutesse.

Nüüd on see koht, kus peaks laskma leival maha jahtuda, aga elu on näidanud, et üks soe leivake läheb kohe käiku ning manustub koos värkse võiga.

Leave a Reply