Kodune sült

Ühelt jõulu/aastavahetuse laualt ei saa ometi puududa ka sült. Retsept pärit Nami-nami retseptikogust.
Koostisosad:
1 suurt seakooti
2 seajalgu
300 kuni 400 g veiseliha
1 koorimata sibulat
2 porgandit
10 tera musta pipart
7 kuni 8 tera vürtspipart
2 kuni 3 loorberilehte
soola
Valmistamine:
Pane liha koos külma veega keema, nii et vesi katab parasjagu liha. Riisu vaht kohe, kui see pinnale tekib, et leem jääks selge. Lisa porgandid ja koorega sibul. Keeda tasasel tulel 2-3 tundi, kuni liha kontidelt lahti tuleb.
Lõpupoole lisa sool ja vürtsid. Süldileem peab jääma pigem soolane, sest kallerdudes tõmbub maitse tagasi.

Võta liha leeme seest välja ja tükelda peeneks. Kurna leem ning sega puhastatud lihatükkidega. Kuumuta taas keemiseni, siis tõsta külma veega loputatud süldivormidesse.

***
Tegime sülti suhteliselt täpselt selle retsepti järgi. Sült tuli superhea ja hästi lihane, sest liha source oli maakoht ja sead hästi kosunud. :) Et armastan vaid lihasülti ja sellist, millest hambad läbi käivad, siis lõpetasin süldi hakkimise ja ülekeetmise poole öö aeg. :) Miinusteks ja järgnevaks korraks nii palju, et soola võib ikka kohe korralikult ja armunult panna. Jäi (häbenemist väärt hetk) pisut mage. Ja suurem pott oleks ka abiks. :p

Leave a Reply